субота, 17. јун 2017.

Одржан научни скуп на Бусијама

                      Поводом Свјетског дана избјеглица у Бусијама се одржава дводневна манифестација прогнаних Крајишника под називом "Крајишке пјесме, игре и обичаји", у склопу које је данас одржана научна трибина на тему "О идентитету Срба Крајишника - историјски, етнојезички, културни, политички и геополитички аспекти".



 На трибини су говорили:

Др Момчило Суботић
Др Никола Жутић
Проф. Синиша Митрић
Миодраг Којић
Проф. др. Петар Милосављевић
Милорад Буха
Никола Везмар
Сања Лакић
Мишел Зубеница
Илија Петровић
Милан Ливада
Др Милан Мицић
Мр Милисав Секулић, генерал у пензији
Сава Смољановић
Проф. др. Драган Шкобаљ
Милан Жунић
Драган Крошњар
Др Момчило Диклић
и Мирко Радаковић.


Посебну пажњу изазвали су млади истраживачи,

Сања Лакић, студент права, која је говорила на тему "Идентитет Срба Крајишника у свјетлу историјских збивања крајем 20. и почетком 21. столећа", и 

Мишел Зубеница, студент политичких наука, који је говорио на тему "Идентитет Срба Крајишника који су колонизирани, мигрирали и који су прогнани - међусобно јединство и супротности".





Мишел Зубеница и Сања Лакић



Након трибине, представљен је зборник докумената "РСК - државна документа 1 - 10", аутора Ратка Личине. Промоцији је присуствовао и др Александар Мартиновић са супругом.

Комплет од десет томова "РСК - државна документа"

Аутор, Ратко Личина


Манифестација се наставља вечерас књижевном вечери, а сутра од 15 сати ће се на платоу испред храма Ћирило и Методије одржати културно-умјетнички и забавни програм, биће служен помен пострадалим Крајишницима, положени вјенци на спомен чесму, обратиће се и званице, гости и организатори и том приликом ће бити прочитан Проглас поводом Свјетског дана избјеглица.

С. С.


Нема коментара:

Постави коментар

Коментар: