среда, 1. јул 2015.

Препуцавања преко избегличких леђа

116. Недељна хроника за Радио Фрушка гора, за 30.06.2015.
од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај

ПРЕПУЦАВАЊА ПРЕКО ИЗБЕГЛИЧКИХ ЛЕЂА   

Желимо добро вече поштованим слушаоцима Радија Фрушка гора. Ово је наша 116. Недељна хроника од Гласа Крајине у Војводини за емисију Завичај.

           У недељи од 22. до 28.06.2015. године, забележили смо 23. и 27. јуна догађаје који за наше крајишке избеглице живот значе. Двадесет је година како су брутално прогнани са петовековних огњишта од хрватских власти. Око 35 хиљада њих је још без крова над главом. Тако каже званична статистика. У Новом Саду 23. јуна представници више удружења грађана, предвођени челником Коалиције избегличких групација, примљени су код градоначелника. Повод  је најава изградње око 500 станова за избеглице у овом граду. А 27. јуна у Руми је телевизија приказивала како потпредседник Владе и шеф дипломатије Србије, са представником Европске уније, дели грађевинске пакете избеглицама за побољшање услова њиховог становања. Славодобитно је говорено у камеру како су српске власти посвећене решавању избегличког питања. Новинар хроничар не може да одоли а да не упита (али, кога?!): Шта су и колико су то радили 20 година када то болно питање нису решили?!

Врцале су у Новом Саду полемичке варнице око избегличких станова! И то у Ветернику, периферном градском насељу, насталом пре 100 година. Ту су земљу добили за учешће у српској војсци слепи српски ратни добровољци, углавном наши Крајишници и Војвођани. Остали су без оног најдрагоценијег сваком од нас – без очију, у тешким борбама на Ветернику, у пробоју Солунског фронта, па су своје ново станиште тако назвали. Њихови потомци данас неће у својој средини зграду за избеглице! Баш чудно?! Рекоше у једном часу да је више од хиљаду потписа на петицији скупљено – против избегличке зграде! Мислили су изгледа да је то за ове несрећне из Сирије и других арапских земаља, који су преплавили Србију! Искрсла је, у рату саопштења између власти и опозиције, на видело много битнија ствар. Опозиција пита: - Зашто Нови Сад досад није искористио 14 милиона евра који су му још од 2012. године били на располагању за избегличке станове?! Власт узвраћа: - Комесаријат за избеглице у Београду није хтео ништа да уради, а она располаже донацијама за ове намене! Било како било жалосно је како се преко избегличких леђа препуцавају они који су добили значајне своте евра, а нису ни прстом мрднули да било шта ураде за избеглице?!

Суштина је, у ствари, у томе да се ближе избори. Требају и избеглички гласови, па отуда то приближавање онима за које баш нико не мари. Било је тако и 2012. године. Била је велика кампања како ће држава за избегле и прогнане све учинити. Окупили пред Скупштином у Београду око десет хиљада прогнаних Крајишника. Уручили и неку декларацију. Кад су освојили власт одмах је повукли и нико више не спомену. Чини ли се опет нешто слично?!

Милан Ливада
Нема коментара:

Постави коментар

Коментар: