недеља, 15. мај 2016.

Одлазак кнеза Александра Карађорђевића - Павловог

Једини ТВ интервју


Кнез Александар Карађорђевић, син намјесника Павла и кнегиње Олге, рођен 1924. у Вајтлоџу у Великој Британији, умро је у четвртак, 12. маја, у 92. години живота.
Чукунунук вожда Карађорђа, потомак је и руске царске лозе Романова, кнежевске лозе Демидова, као и грчких и данских краљева и кнежева. Према породичном правилнику Краљевског дома од 1930, носио је титулу кнез од Југославије.
Био је у изгнанству од 1941. године у Грчкој, Египту, Кенији... Школовао се у Итону. Учествовао је у Другом свјетском рату као пилот добровољац РАФ-а и имао 1.000 сати борбеног лета.
Кнез Александар Карађорђевић биће сахрањен у породичној гробници на Опленцу код Тополе.
Иначе, ексхумација посмртних остатака кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе обављена је 2012. године у Лозани, а уз највеће државне почасти сахрањени су у крипти Цркве Светог Ђорђа на Опленцу.

Имао сам част

Имао сам ту срећу и част, да 16. септембра 2008. упознам кнеза и обавим интервју с њим за ТВ АС у Шапцу, који је трајао сат времена, а по његовим ријечима, то је тада, а био је у 84. години, био први интервју који је дао за неку телевизију. Послије интервјуа, провео сам још неколико пријатних сати у његовом друштву, на ручку, који су у етно ресторану приредили домаћини, из ТВ АС.
Кнез је био веома расположен, једноставан, природан, духовит, шармантан и харизматичан. Заиста, прави господин.
Имао сам још једну привилегију. За вријеме интервјуа, скинуо је прстен краља Александра са прста и дао ми га да га погледам, уз ријечи да сам ја "једини господин који га има у рукама, откад је прстен код њега".

Хвала, Ваше кнежевско височанство! Била ми је изузетна част!
Почивај у миру, међу својим Карађорђевићима.


Сава СмољановићДоговор пред интервју


За успомену: Кнез Александар и Сава Смољановић

Посебна привилегија: Прстен печатњак Краља Александра I у мојим рукама


На ручку послије интервјуа

Нема коментара:

Постави коментар

Коментар: