среда, 5. април 2017.

Стоп злоупотреби Крајишника!!!

ЈАВНО РЕАГОВАЊЕ


СИТНИ КРИМИНАЛ У ИМЕ КРАЈИШНИКА

Непотписани аутор горњег плаката, објављеног на фејсбуку, позива нас, свако мало, на пијанку и игранку у просторијама Мјесне заједнице у Руми. При томе, уредно наплаћује улазницу и препродаје пиће, што је протузаконито и ситнокриминално! 

Само ове године, која је проглашена за годину борбе против сиве економије, и у јеку акције "Узми рачун и победи", овај организатор овакву пијанку организује већ други пут!!! 

Дакле, просто је. Купиш лименку пива за 80 динара, продаш за 250. Покупиш улазнице и све то стрпаш у џеп, а нити си угоститељски објекат, нити имаш право да се бавиш том дјелатношћу, нити плаћаш порез. И све то, ситнокриминално и ситношићарџијско пребациш на леђа Крајишника! Ето, то је Крајишко вече, и то увијек и искључиво га назива ВЕЛИКО Крајишко вече!? Не знам шта је ту велико? Осим великих количина алкохола и дима!


ИГРАНКА И ВЕСЕЉЕ НА ДАН ЖАЛОСТИ!!! 

Организатор је сваку мјеру превршио, кад нас је овога пута позвао, не само на ВЕЛИКО Крајишко, него и ВАСКРШЊЕ (!?) вече. И то на Велику суботу, на други ДАН ЖАЛОСТИ за распетим Христом. Тај дан хришћани проводе у тишини, посту и жалости, јер је Христ тога дана погребен, а његова душа, по вјеровању, отишла у Ад.

А овај нас зове на игранку, пјесму, игру, алкохол!!! Као да га је сами нечастиви упутио.
Зове нас да пјевамо на сахрани, да свирамо на даћи!!!

Дакле, помиње Васкрс, а не зна о Васкрсу ништа! Вријеђа наша вјерска осјећања!

Он НЕ ПОШТУЈЕ ни Васкрс, ни Христа, ни нас који Христа носимо у срцу, и који смо тамо, у Крајини пострадали САМО ЗАТО ШТО СМО ПРАВОСЛАВНИ, и што се крстимо са три прста, и ни за шта друго! Ни тада, у најтежем страдању, нисмо се одрекли наше православне вјере, мада смо друго изгубили све, а овај организатор, зарад шаке новаца, нас позива да се сада, одрекнемо Христа!

Постоје Крајишници, који организиовани у друштвима муку муче за сваки динар, како би обновили и набавили ношње, музичке инструменте, платили пут да негдје наступе. Постоји велики број појединаца који из свога џепа објављују драгоцјене књиге, промовишу их, због истине о нама, Крајишницима. 

Крајишки културно историјски центар, чији сам предсједник управног одбора, већ трећу годину заредом закупљује штандове и наступа на сајмовима књига у Новом Саду и Београду, излажући сва дјела о Крајини и Крајишницима. Из властитог џепа, без иједног буџетског динара.

У емисији "Завичај", која постоји дванаест година и за који дан ће емитовати 600. издање, борим се упорно и о свом трошку, да поправимо слику о нама Крајишницима, која је неправедно искривљена. И та слика се значајно поправља. А овај нас упорно доводи у везу са криминалом и како смо ето, муњени, па ћемо запјевати Христу на сахрани.

Има нас, који организујемо научне скупове, објављујемо зборнике радова, држимо бројне промоције гдје год стигнемо, али, нигдје не видјех организиатора ових пијанки. Тамо није дошао! Њега та и таква Крајина не занима. Њега само занима онолико Крајине, колико стане на шанк и испод шанка. 

Дуго сам размишљао да ли да јавно реагујем. И временом схватио да морам. 

Свако довођење Крајине и Крајишника са било каквим криминалом и протузаконитим радњама НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО! ТО НИКО НЕМА ПРАВО! 

Вријеђати све нас, као да сви ми то радимо, и вријеђати наша вјерска осјећања, ТО НИКО НЕМА ПРАВО!

То не раде Крајишници, то је пијанка коју организује појединац, зарад личне користи, бесправне и протузаконите. На штету Крајине и Крајишника.

Када престане да је назива Крајишка, (а ја предлажем да је назове Ђуричина пијанка, јер то и јесте), тада ме овај случај више неће интересовати. Можда ће интересовати некога од чувара закона.

Овако, по мом МОРАЛНОМ ЗАКОНУ, ја ћу Крајину бранити и ДОК ГОД, и КО ГОД буде користио Крајину као кишобран за прљаве радње, ЈА ЋУ ЈАВНО О ТОМЕ ГОВОРИТИ.СТОП ЗЛОУПОТРЕБИ КРАЈИНЕ И ВЈЕРСКИХ ОСЈЕЋАЊА!!! 


Сава Смољановић

Нема коментара:

Постави коментар

Коментар: