понедељак, 19. јун 2017.

Други дан манифестације

Одржан други дан манифестације
Крајишке пјесме, игре и обичаји”

Поводом Свјетског дана избјеглица, у организацији великог броја крајишких удружења, одржана је дводневна манифестација. У суботу је одржана научна трибина, промоција зборника “Република Српска Крајина – државна документа” у десет томова, аутора Ратка Личине, те навече, књижевно вече.
Другог дана, у недјељу, одржан је културно умјетнички програм у којем је учествовао велики број друштава, група и појединаца, а ни киша није могла омести више од хиљаду учесника и посјетилаца, да се надмећу и у спортским вјештинама и кошењу траве.
Приређен је и прелијеп народни обичај доношења косачког доручка (у овом случају, ручка).

У цркви “Ћирило и Методије” служена је вечерња служба и парастос за све погинуле Србе Крајишнике, а на спомен чесму положени вијенци у знак сјећања на пострадале.

Манифестацији су присуствовали министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, изасланик Владе Војводине др Небојша Кузмановић, те потпредсједник општине Земун Дамир Ковачевић.
Иако је киша непрестано пријетила, почињала па престајала, без обзира на то, на Бусијама се витешки надметало, играло, пјевало, гуслало, тамбурало, ојкало, а посебно су одушевили најмлађи учесници у програму.

Са манифестације је упућен Проглас, програном крајишком народу, свеколикој свјетској јавности а биће достављен и институцијама Србије: предсједнику Републике, предсједници Народне скупштине, предсједнику Владе, министарствима иностраних послова и за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, те комесаријату за избјегла и расељена лица.

У Прогласу се тражи сазивање посебне сједнице Народне скупштине на тему злочина почињених над Крајишницима, да Србија призна ратни стаж учесницима Отаџбинског рата, да се убрза рјешавање стамбених потреба крајишких бескућника, кроз ревизију већ подијељених станова и бољим и праведнијим бодовањем, те да се Србија најснажније заложи са побољшање положаја утамниченог предсједника РСК, Милана Мартића.

Нема коментара:

Постави коментар

Коментар: